do you like it ?

Wednesday, 7 November 2012

mandi before SUBUH okai ?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalammualaikum reader =)

selamat datang . dah lama tak buat entry . kan . tak pe lah straight to da point! 


kelebihan mandi qobla SUBUH

menurut kajian Sains ,  kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda.

antara manfaatnya ialah:

1. Kulit lebih lembut dan halus


pada waktu pagi selalunya korang akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika korang memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata *awesome!. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus. yang ni lah selalu ditunjukkan kat iklan TV bagi promote product . so , apa lagi . kita dah tau rahsianya . tak payah nak beli2 bagai . hehe . klau nak beli pon . ikut hati korang la . 


2. Melancarkan peredaran darah

jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih. darah apa yang bagi kita energy ? lupa la







3. Meningkatkan kesuburan


kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita. ini tak dapat nak terangkan . =,=' 

4. Mengurangkan risiko darah tinggi


untuk anda-2 yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.


wahhhh..tenang! freedom~

5. Mengurangkan tekanan serta tenang

air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.>.<






sel darah putih


6. Meningkatkan sel darah putih
mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.. ok? =)

ha.itu adalah secret mandi sebelum subuh. dapat la sikit ilmu baru kan? . apa kena cakap?,what must say???? say= ALHAMDULILLAH. =) itulah lumrah, kena selalu bersyukur setiap apa nikmat yang kita dapat. tak kesah lah hujan, panas terik pon,ilmu,lempang (terlebih sudah) . kita kena apa? bersyukur! yee bagus sngguh anda2 ni =) *give me five ! eh. muhrim I je boleh k . >< . ok ? alang2 dapat ilmu baru ni SHARE IS CARING dengang kengkawang ye . *ganu kite

terima kasih , iqra' this entry =) 

*setakat ni baru tahu 3 bahasa ><


ok , terkenang memori lalu =='

                                                                             

No comments:

Post a Comment

0 bagi senyum ^^